Dinescu în copro-ducţia „Iată, aşa se dă o limbă ca un fagure de miere”

Posted: iulie 12, 2009 in categoria "intestinul gros"

„Sunt poet ce-am dat o limbă ca un fagure de miere”. Îmi amintesc fraza asta dintr-un număr Academia Caţavencu de prin a doua jumătate a anilor ’90. Făcea pe atunci referire la Păunescu şi, probabil, Mircea Dinescu era încă unul dintre granzii publicaţiei. Ei bine, în penultima ediţie a emisiunii pe care o realizează împreună cu Stelian Tănase, cel mai prosper poet român din istorie a dat măsura conformismului său la regula „suck’n up to the man”. În faţa lamentaţiilor lui Tănase faţă de scăderea cu 50% a salariilor de la Realitatea, Dinescu a slobozit din adâncul sufletului său de poet dizident cea mai emoţionantă declaraţie de iubire la adresa stăpânului cu denominare care aduce a toaletă. „Pentru tine, prietene, vin să prestez şi gratis”, ar fi spus Dinescu cu mâna pe inimă în plin prime-time. Fireşte, poetul nu a precizat explicit ce servicii ar fi urmat să fie prestate, presupunând probabil că natura acestora  se înţelege de la sine, sau probabil a evitat cu eleganţă o amendă usturătoare pe care CNA ar fi aplicat-o Realităţii, dacă ar fi făcut-o. Să protejăm copiii, ce dreacu’!

Îmi şi închipui ce faţă a făcut însă Vântu…l când a aflat de amplitudinea prieteniei care îl leagă de „moartea citeşte ziarul”. Cel care e cunoscut de toată lumea ca groparul FNI, îsi servea probabil cina în faţa televizorului, cu nimic altceva pe el decât chiloţii şi maioul, relaxat în garsoniera lui de om prosper lipsit de fetişul avuţiei, când declaraţia de dragoste a bunului său amic l-a făcut să-şi verse pe bărbie fasolea cu cârnaţi din care înfuleca de zor. „La naiba”, ar fi izbucnit în primul moment groparul FNI. Mai apoi însă, după ce şi-a şters sosul de pe barbă cu prosopul de picioare şi şi-a dres glasul cu un pahar plin de Fulbir Bragadiru la pet, a lăsat un zâmbet larg să i se lăţească pe toată faţa, semn al mulţumirii care începuse să-i încălzească sufletul său greu încercat de criză. „Ce bine e, băga-mi-aş, să fii mogul”, ar fi zis Vântu…l. Apoi, înclinându-se greoi pe o bucă, ar fi slobozit o băşină răsunătoare, densă precum negura de la Rovine, care i-a băgat definitiv în ceaţă pe Tănase şi Dinescu, încuiaţi în cuşca tubului catodic.

Legenda spune că după încheierea emisiunii, Tănase, după ce Dinescu părăsise deja studioul, într-un moment de derută, l-ar fi întrebat pe unul dintre cameramani. „Nu te supăra, drăguţă, dar ce dreacu’ pute aici în halul ăsta”?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s