Un Nagarjuna cu burtă

Posted: iulie 16, 2009 in categoria cu burta la înaintare

Cancan, ziarul pe care eu nu-l citesc, a scris în urmă cu o săptămână despre Teo Chiriac, şmecherul de la păduri, sau din pădure, dacă e să ne luăm după cât a furat ăsta ca-n codru. Ei bine, m-a umflat râsul când l-am văzut, rotund şi bucălat la moacă, aşa cum îi stă bine unui monument de prosperitate. Mi-l amintesc din facultate, subţirel, cu o faţă de cal cu dinţi proeminenţi, nu una de porc cu obraji de hârciog ghiftuit cu seminţe. Pe vremea aceea citea nesistematic filozofie hindusă şi îmi amintesc că îşi însuşise nihilismul lui Nagarjuna care contestă totul, chiar şi realitatea celor patru nobile adevăruri ale budismului. Dar să nu intrăm în detalii, ca să nu fracturăm creierul cititorilor de blog, în varianta că cineva citeşte chestia asta. Oricum, discutam chestiuni sublime pe vremea aceea, pentru că eram tineri şi plini de idealuri, iar el, de dragul retoricii, contesta tot ce spuneam. După care, când argumentele lui eşuau lamentabil, fiind pur formale, spunea că de fapt el nu crede nici în ceea ce tocmai a spus, şi susţinea apoi alt lucru. I-am răspuns atunci că, de vreme ce nu crede în nimic, nici măcar în ceea ce spune, mai potrivit ar fi să tacă, aşa cum probabil Nagarjuna, în locul său, ar fi făcut.

Ei bine, văd că nihilismul lui de baltă l-a dus departe bine; la un Ferrari F 430, la vilă de protocol – „că doar n-o să stau cu părinţii la vârsta mea” – şi multe altele de care fiscul nu ştie şi nici nu vrea să ştie. Se pare, deci, că totuşi Teo crede în ceva, şi anume în bani, în prosperitatea subtilizată prin prejudicierea interesului public şi a mediului înconjurător. Celor care doresc să investigheze mai atent cazul, le propun să cerceteze activitatea lui Chiriac din vremea în care era inginer pe cultură și apoi șef de ocol la Ocolul Silvic Snagov. Ia să vedem ce păduri s-au defrişat pe acolo şi pentru vilele cui.

Ce m-a amuzat şi mai mult, a fost ceea ce americanii numesc „nigger richness” – bogăţie de cioroi( scuzaţi sintagma rasistă, dar asta este). Adică, am Ferrari dar, ce vrei, să locuiesc cu părinţii la vârsta mea? Ha-ha-ha. Ce fătălău!

Şi ca să aveţi întreaga dimensiune a snobismului acestui Nagarjuna de baltă, check out telefonul lui mobil de 10.000 ( zece mii) de euro. „Ce pizda mă-tii faci cu un telefon de 10.000 de euro”? l-a întrebat un amic comun care se luptă cu viaţa pe meleaguri străine. Şi ce-a răspuns Nagarjuna? „Bă, e personalizat”! Adică e din aur bătut cu diamante şi scrie pe el CHIRIAC…. Şi…. mda… ăăăăă, mai pierde semnalul pe la Snagov.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s