Get your Gun

Posted: martie 11, 2010 in categoria criminală

O organizație, sau un grup de organizații cu părul pe moațe au lansat rezultatele unui studiu fâșneț privind prezența violenței în programele de televiziune. Așa se face că, întâmplător ori nu, emisiunea lui Badea, În Gura Presei, a fost desemnată drept cea mai violentă emisiune de divertisment de televiziune, urmată la destul de mare distanță de DD ‘n D, care a cucerit însă titlul de cel mai violent program de dezbateri, probabil ca rezultat al obonării la acesta a președintelui mariner și a marotei sale, premierul Bo-Bo-Boc.

Despre DD ’n D nu pot să spun mare lucru, pentru că nu urmăresc tâmpeniile lui maratonice care se întind dincolo de miezul nopții, cu atât mai puțin demagogia marinerului și a Bo-Bo-Boc-ului său. În Gura Presei însă și-a făcut obiceiul de a-mi asigura un somn liniștit peste noapte, în care mă scufund cu mulțumirea că găozarul de partid a mai fost plesnit odată peste dinți cu una bucată bine țintită – excepție face partidul fantomă al lui Felix Motanul, că doar n-o trage Badea în stăpânul său – iar parașutele mediatice, recte divele, au fost dezvăluite în fața lumii drept ceea ce sunt în realitate, și anume o mare grămadă pestilențială de bălegar.

Acestea fiind spuse, ar urma să ne concentrăm acum asupra acestei așa zise violențe, încercând să înțelegem ce vrea să spună studiul fâșneț al organizațiilor crețe mai sus amintite. În ceea ce privește emisiunea lui Badea, dat fiind faptul că aceasta constă în filmarea unui gagiu care vorbește singur în fața unei camere de luat vederi, se poate presupune că violența incriminată nu e de natură fizică. Adică, nimeni nu e luat la pumni în direct, iar masochismul prezentatorului nevoit să vorbească despre târfele de partid și celelalte târfe, în curul gol, n-a atins încă pragul automutilării. În consecință, fără îndoială, este vorba despre violență verbală. Această violență verbală nu atinge însă pragul proferării de imprecații, cuvinte obscene, insulte calomniatoare, pentru că, altminteri, realizatorul emisiunii ar fi îngropat sub un morman de procese și amenzi CNA care ar răpi emisiunii profitabilitatea cu care se laudă atâta.

Dar ce prag atinge? Păi, anume cel care împiedică autoritatea instituită și moravurile practicate să se culce liniștite pe o ureche, pentru că oricâtă corupție, stridență și vulgaritate ar manifesta, știu că nu vor fi tratate niciodată decât cu deferență și politețe.

Poartă-te frumos cu mine, pentru că sunt o târfă” era titlul unui material editorial dintr-o revistă pornografică. Acesta este idealul pe care dorește să-l atingă orice autoritate discreționară, și nu mă refer aici la presupusele tendințe dictatoriale ale lui Chiorâș Chiondorâș, sau la modul arbitrar în care înțelege să conducă administrația Bo-Bo-Boc, ci la întregul sistem de încrădire a libertăților individuale  cu păstrarea aparențele, prin care globalizarea, corporațiile multinaționale, sistemele financiare, dictatura societății de consum încearcă să îngenuncheze omul și să-l transforme într-o vită docilă care se mulțumește să vegeteze în staul și să rumege nutreț, lăsându-se mulsă. Violența este ultimul obstacol pe care autoritatea, fie ea politică, economică ori RELIGIOASĂ – să n-o uităm pe aceasta, cu tropismul ei către căință și umilință, trebuie să-l depășească întru realizarea dominației totale. Și pentru ca lovitura de târfă să fie și mai completă, împotriva ei este invocată protecția copilului, care ce dracu’ face el la televizor la unsprezece noaptea?

Acestea fiind spuse, vom evoca minunatele vremuri ale anilor ‘90 când violența era cool și prezentă în programele de televiziune la ore de prime time, remarcând vorbele poetului:

„Pseudo-morals work real well

On the talk-shows of the week.

Selectiv judgements, good guy badgets

Don’t mean a FUCK to me”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s