Somnul justiției naște monștri

Posted: martie 26, 2010 in categoria turcă

În ianuarie 2008 o explozie a zguduit strada  Lăcrămioarei. Un racord la rețeaua de gaze prost executat a generat moarte unui om, rănirea altor două persoane si distrugerea imobilului de la nr. 8. Nemet Beata, în vârstă de douăzeci și ceva de ani, încercase să aprindă în acea seară soba din camera ei. Aerul saturat de gazul metan din care mercaptanul fusese filtrat prin pământ, s-a aprins instantaneu, odată cu chibritul. Explozia violentă aproape a dărâmat casa. Mama, Demeter Melinda, și bunica, Demeter Margareta, au suferit arsuri pe brațe, dărâmând cu mâinile ușa arzând a camerei, blocată din cauza tocului care se desprinsese din zid. Mama a încercat să-și salveze copilul, însă era târziu. Tânăra suferise arsuri pe 75% din suprafața corpului. De altfel, medicul care s-a ocupat de caz la Spitalul de Arși din București, unde Beata a fost transferată, a spus că prima gură de aer i-a fost fatală. Îi arseseră plămânii pe dinăuntru. Când au găsit-o în cameră, era însă conștientă. „Chibritul”, a spus, cu un fuior de fum ieșindu-i din gură odată cu cuvintele. A murit trei zile mai târziu, supraviețuirea ei atâta timp fiind considerată de medici un miracol. După alte două zile, șanțul din fața casei, care emanase timp de o săptămână miros de gaz, a fost imediat astupat. Unul dintre oficialii din conducerea E.On care a venit l-a fața locului, declarase că, în cazul în care victima moare, chestiunea e groasă. Acum, odată faptul împlinit, nu mai rămăsese altceva de făcut decât să fie șterse urmele.

Corupția organelor de anchetă

Deși, imediat după incident, E.On Gaz a a susținut că va demara o anchetă internă pentru elucidarea cazului, rezultatele acesteia nu au fost făcute niciodată publice. Iar pentru ca lucrurile să rămână în ceață pe termen nelimitat, organele de anchetă ale statului au avut grijă să nu-și facă treaba. Pentru început, procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tîrgu Mureș a încadrat dosarul la accident de muncă. Trimis Poliției pentru cercetare, aceasta l-a înmânat înapoi Parchetului, deoarece Poliția nu se ocupă de cercetarea accidentelor de muncă, acest lucru intrând în competența Inspecției Muncii și a procurorilor. Ajuns la Parchet, dosarul era trimis înapoi la Poliție pentru cercetare. Acest du-te, vino, a durat opt luni de zile, până când procurorul de caz, drept răsplată pentru competența cu care s-a achitat de îndatoririle de serviciu, a fost promovat la o instanță superioară.

Astfel, dosarul a fost înmânat altui procuror, care a casat încadrarea inițială, și a trimis Poliției dosarul spre cercetare sub acuzația de ucidere, vătămare  și provocare de daune materiale din culpă. După un an și jumătate de la moartea Beatei, mama și bunica fetei s-au dus la Poliție să întrebe de ce atâta amar de vreme nu au fost solicitate ca martori în cadrul anchetei. „Aaaaaaaaa, păi dacă tot sunteți aici, hai să dați o declarație, li s-a răspuns.

E.On Gaz angajează Avocatul Diavolului

Ca urmare a dezinteresului autorităților în elucidarea morții unui om, Demeter Melinda și Margareta au dat în judecată, în civil, E.On Gaz, cerând daune materiale de 2 milioane de euro. În această situație, E. On Gaz l-a angajat ca apărător pe Lucian Chiriac, nimeni altul decât avocatul solicitat  în mai toate dosarele grele de corupție din județul Mureș. Lucian Chiriac este avocatul lui Anton Dogaru, fostul director al Direcției Silvice Mureș, inculpat împreună cu alți patru directori într-un dosar de corupție, al fostului inspector șef al ITM Mureș, Carmen Vamanu, de asemenea anchetată penal de către DNA și fostul apărător al penalului fost primar al Apoldului, Niculae Colceriu, condamnat la un an și șase luni cu suspendare pentru primire de mită.

Specialist în tărăgănarea proceselor prin invocarea excepțiilor de neconstituționalitate și a viciilor de procedură, Lucian Chiriac a reușit să o convingă pe Demeter Melinda de lipsa de șanse în câștigarea acestui proces, dat fiind și corupția autorităților care nu fac nimic pentru definitivarea anchetei penale. Astfel, între părți a fost încheiat la 10.06.2008 un proces verbal de conciliere, în care E.On Gaz se angaja să repare imobilul distrus de explozie și acordarea unui ajutor umanitar victimelor, fără a-și recunoaște însă vreo răspundere juridică în incident. Câtă mărinimie!!! De altfel, anterior, ca dovadă a grijei pentru consumatorul care a explodat, oficialii E.On recomandau victimelor să se împace cu Dumnezeu și se angajau să aibă grijă ca acestea să beneficieze de serviciile unui psiholog care să le ajute să treacă peste crunta tragedie, în care însă „E. On nu-și recunoaște  nicio răspundere juridică”. Firește! Cum altfel!

Ba, p’a mă-tii!

Ei bine, cum rigoarea germanică nu a putut să nu observe că autoritățile lesne coruptibile din România nu au cum să ducă la bun sfârșit ancheta în acest caz, între timp E.On Gaz s-a răzgândit, iar oficialii companiei nu mai recunosc procesul verbal de conciliere încheiat acum un an și jumătate. Și ca amărășteanul să se gândească de două ori înainte să se pună cu ditamai compania, E.On le-a somat pe Demeter Melinda și Margareta să părăsească în termen de șase luni de zile apartamentul de protocol  acordat victimelor rămase fără adăpost. Acestea se pot întoarce la casa care stă să se dărâme, dar care cel puțin nu mai prezintă racordare la rețeaua de gaz, astfel încât o nouă explozie în acest caz este exclusă. THE END.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s