Battlefield 3 anunță sfârșitul consolelor PS3 și Xbox 360

Posted: Aprilie 20, 2011 in categoria ludică

Apariția consolelor PS3 și XBOX 360 în urmă cu 5-6 ani a marcat o reorientare a industriei jocurilor video. În principal, a fost vorba practic de un fenomen de părăsire tot mai accentuată a platformei PC. Motivele sunt de discutat, cel mai invocat fiind pirateria care afectează într-o mare proporție această platformă dar, în opinia mea, și o dezvoltare fără precedent a componentei de business, care a făcut ca un domeniu al artei și a IT-ului să se transforme într-o afacere de contabili și strategi de marketing. Eroi ai anilor ’90 ca John Carmack, Tim Sweeney ori Gabe Newell au fost înlocuiți de figuri cu cămașă scrobită și cravată, cum ar fi Michael Patchter, care ne plictisește pe Game Trailers cu opiniile sale despre piața de capital, cursul acțiunilor nu știu cărui producător de gatget-uri electronice și nivelul de vânzări al ultimei clone Call of Duty.

Care este relevanța pentru publicul jucător a dinamicii pieței în industria jocurilor video? E ZERO. Mai mult decât atât, impactul asupra calității producțiilor studiourilor dezvoltatorilor de jocuri a fost mai mult decât negativ. În primul rând, tehnologia consolelor, rămasă neschimbată de șase ani de zile a încremenit practic evoluția jocurilor video. Pentru cineva care cunoaște salturile tehnologice din anii ’90, când diferențele dintre o generație sau alta de jocuri erau copleșitoare, este aproape incredibil faptul că Valve Software folosește în continuare, cu modificări minime, motorul grafic care a stat la baza jocului Half Life 2, vechi de șapte ani de zile, în timp ce în cazul Crysis, pentru prima dată în istoria jocurilor video, s-a întâmplat ca jocul de generație următoare sa fie bazat pe un motor grafic semnificativ ”diminuat” față de precedentul. Ca să nu mai vorbim de  S.T.A.L.K.E.R., ARMA II, sau Witcher care sunt practic imposibil de portat pe console din cauza limitărilor tehnologice ale acestora.

Ei bine, Battlefield 3 este jocul care anunță sfârșitul acestei perioade. Practic, exceptând primul Crysis care a fost lansat doar pe PC, Battlefield 3 este prima producție din ultimii cinci ani care stabilește un nou etalon în materie de tehnologie grafică. Și slavă domnului, pentru că, dacă în anii ’90 jucătorii își exprimau frustrarea față de faptul că noile generații de jocuri nu făceau nimic altceva decât să recicleze aceleași idei, îmbrăcându-le într-o haină nouă, grafica, dând naștere la de acum deja consacratelor clone, ceea ce a urmat a fost cu mult mai rău. Battlefield 3 nu face însă doar asta. În opinia mea, lansarea primelor imagini de gameplay, despre care toată lumea a căzut de acord că provin de pe o platformă PC, anunță moartea consolelor PS3 și Xbox 360. Și cum nu se prevede lansarea unei noi generații de console în următorii doi ani de zile, Microsoft anunțând abia acum demararea demersurilor pentru dezvoltarea unei noi generații Xbox, ceea durează și consumă resurse financiare uriașe, nu ar fi chiar fantezist să profețim o reîntoarcere a jocurilor video pe vechea platformă PC. Altminteri, Battlefield 3 le va eclipsa pe toate. Și Witcher 2. Și S.T.A.L.K.E.R. 2.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s