Vamanu la zuchthaus

Posted: septembrie 1, 2011 in categoria ”la mintea găinarului”
Etichete:, , ,

Da. E adevărat. Că doar scrie Adevărul, ce ”dreacu”? Să te cocoșezi de râs. După ce, de-a lungul timpului, Carmen Vamanu, această doamnă de fier a administrației mureșene, a valsat cu eleganță prin meandrele politichiei, având grijă să-și facă amici prin toate partidele – așa cum se vede din înregistrările telefonice din dosarul deschis în 2008 de DNA, pentru că madama nu voia să plece de bună voie, pe baza algoritmului politic, din fruntea Inspecției Muncii Mureș – până la urmă tot efortul se pare că nu i-a folosit la nimic, mai mult decât atât, băgând-o într-un rahat cum nu se poate mai mare, instanța Judecătoriei Tîrgu Mureș condamnând-o la trei ani de răcoare cu executare. 

Nici măcar vajnicul avocat Lucian Chiriac, acest erou al penalilor mureșeni: Nicolae Colceriu, șpăgarul din Apold, fostul șef al Direcției Silvice Mureș, Anton Dogaru, încă nedovedit, cred, E.On Gaz, de asemenea pe rol în cazul exploziei din Lăcrămioarei – nu a putut s-o scoată virgină pe Carmen Vamanu în ciuda celor șase excepții invocate pe viciu de procedură, alături de cele de neconstituționalitate, practic specialitatea acestui titan al tagmei avocaților mureșeni, care, aparent, pe fond se descurcă mai prost. 

 

Iată încrengătura  sforăriilor pe care Vamanu le țesea în jurul său –  așa cum apăreau ele în 2009, în rechizitoriul întocmit de DNA – care, în loc să o salveze, până la urmă au înșfăcat-o de gât:

”Vamanu – Borbély

În data de 7 martie 2005 Carmen Vamanu a primit un telefon din partea fostului ministru UDMR,  László Borbély, prin care acesta îi solicita să intervină pe lângă funcţionari din subordinea sa, mai exact de la punctul de lucru din Reghin, să aplice o sancţiune mai blândă „evident în limitele cadrului legal şi constituţional” împotriva administratorului unei societăţi, Bözödi Sándor.

Bözödi Sándor conduce firma de contabilitate Acurat Cont, care făcea contabilitatea Fundaţiei Culturale „Czegei Wass”, în urma procesului contabil descoperind un angajat al fundaţiei care nu avea contract de muncă înregistrat de doi ani. Vamanu l-a informat tot telefonic pe Borbély despre situaţia dată, apreciind că fapta nu e atât de puţin gravă, precizând în acelaşi timp că nu înţelege cum firma de contabilitate a putut trece pe cheltuieli un contract de muncă neînregistrat, se menţionează în rechizitoriu. „Pentru neînregistrarea la termen o să-i dau un avertisment, numai că acesta a mai fost odată în aceeaşi situaţie, să ştii. Să se ducă la Reghin şi am să vorbesc eu la Reghin şi o să-i dea un avertisment. Da’ să nu mai facă”, i-a comunicat Vamanu lui Borbély. Sancţiunea conform legii pentru fapta în cauză e cuprinsă între 30 şi 60 de milioane de lei vechi.

Vamanu – Dinu Socotar

Al doilea caz aflat în atenţia DNA este cel al accidentului de muncă în care un angajat al SC Tangent Electro SRL, Magyari Attila, a fost electrocutat şi a suferit o cădere de la o înălţime de cinci metri. Inspectorii ITM care s-au ocupat de caz au determinat că acesta nu figura cu contract de muncă în evidenţele instituţiei. Rechizitoriul descrie cum Carmen Vamanu a fost iniţial sunată de Alexandru Core, fost administrator al pieţelor din Tîrgu-Mureş, vicepreşedinte PD. „Acela nu-i angajat, nu-i nimica. Deja ştie toată presa. Ne rugăm la Dumnezeu să nu păţească nimic. De unde dracu’ să ştiu a cui e firma?”, a spus Vamanu. „Deci ştie că nu e angajat”, a zis Core.

Asociat unic şi administrator al Tanget Electro era Dinu Socotar, preşedinte PD l-a vremea aceea, pentru care, conform rechizitoriului, Alexandru Core încerca să intervină. După tratative îndelungi, s-a ajuns la soluţia înregistrării retroactive a contractului de muncă a accidentatului, însă pe numele firmei SC Tangent Plus SRL. „S-a rezolvat. Numai să nu-l dea în gât după aia. Să aibă pretenţii”, i-a spus ulterior Vamanu lui Core. Anchetată de procurori, Vamanu a negat totul, declarând că victima avea contract în curs de înregistrare la Tangent Plus. Amenda în acest caz ar fi fost cuprinsă între 20 şi 50 de milioane ROL.

Vamanu – Mora, Poruţiu, Bălăneanu, Nicuşan, Antonie

În perioada 18-23 aprilie 2004 s-a desfăşurat „Campania naţională privind identificarea cazurilor de muncă fără forme legale în activitatea desfăşurată în domeniul construcţiilor”. Cu această ocazie, rechizitoriul menţionează că şeful ITM, Carmen Vamanu, i-a contactat pe Akos Mora, Mihai Poruţiu, Radu Bălăneanu, Iacob Nicuşan şi Mihai Antonie pentru a afla locurile unde firmele de construcţii ce aparţineau unora dintre ei sau unor persoane din anturajul lor, aveau lucrări, pentru ca aceste firme să nu fie controlate de către inspectorii de muncă. Vamanu – Poruţiu: „Că-i Jihad pe… îi Jihad pe construcţii”, spunea Vamanu. „Aha! Mă, io stau binişor, da,… descoperit şi io”, a răspuns Poruţiu, acţionar la Alfa Construct şi Alfa Logistic. În acest caz procurorii o acuză pe Vamanu de infracţiunea folosirii de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii. Toţi cei contactaţi de Carmen Vamanu în acest caz au în dosar doar calitatea de martori”.

Comentarii
  1. carl spune:

    vad ca pedelistii, fostii ei colegi taranisti, nu au uitat-o, de i-au croit loc de munca la Aquaserv. Si a livrat info secrete exact la nemancatii din pdl Antonie si porutiu, tare! Pe aia ii mai cerceteaza careva, amandoi cu afaceri doar la prostii de primari pdl?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s