Cuvântul Liber pierde, Florentin Deac câștigă

Posted: decembrie 7, 2011 in categoria "mânia proletară"
Etichete:,

Florentin Deac, fost jurnalist al cotidianului mureșean Cuvântul Liber, disponibilizat pe criterii de primărie PD-L, a câștigat procesul împotriva trecuților săi angajatori, după ce instanța Curții de Apel Mureș a respins recursul pârâților, inițial Tribunalul dând parțial dreptate reclamantului.

Conform calculelor, jurnalistul ar urma să primească, brut, aproximativ 30.000 de lei, restanțe salariale ale angajatorului care nu a respectat prevederile legale în vigoare privind remunerarea angajaților cu studii superioare, plata vechimii, precum și acordarea sporurilor prevăzute în contractul colectiv de muncă semnat la nivel de ramură. Hotărârea instanței se aplică retroactiv pe trei ani. Pentru a face o comparație privind decalajul dintre venitul oferit de Cuvântul Liber jurnalistului, și cel care i se cuvenea acestuia în mod legal, trebuie spus că ultimul lui salariu a fost de 900 de lei, brut, în situația în care, conform legii, acesta ar fi trebuit să primească 2100 de lei. 

Dincolo de victoria personală a jurnalistului, hotărârea instanței ar trebui să reprezinte un semnal pentru toți angajații presei mureșene care se complac să lucreze în condiții de muncă precare, cu venituri de supraviețuire primite pe contracte dubioase încheiate în condiții dezavantajoase, menite să-i mențină într-un regim de perpetuă nesiguranță, care să le fragilizeze poziția și să-i facă astfel cât mai labili în fața presiunilor venite din partea angajatorilor, care-i folosesc pe post de producători de umplutură care însoțește publicitatea aducătoare de venituri, dar lipsită de valoare informativă.

Dacă ”Proiect: Condiția Jurnalistului într-o Presă Instituționalizată și Înregimentată Politic” a eșuat în încercarea de a crea o  mișcare în rândul presei mureșene  în jurul problemelor cu care se confruntă jurnaliștii într-un domeniu lipsit în mare măsură de o reglementare temeinică, poate că, dacă nu câștigul moral, atunci succesul pecuniar  al unui om care s-a împotrivit sistemului și a învins ar putea să-i determine să ia atitudine în fața nedreptăților cu care se confruntă, ei, sau colegii lor de breaslă. 

Dacă însă nici banii nu sunt în măsură să smulgă rumânul din conformismul și indiferența care-l face să se complacă în mizerie, atunci nenorocitul își merită soarta.

Să trăiți bine în continuare, mâncând rahat la conferințe!

Comentarii
  1. florentin spune:

    Multumesc frumos! Cand faci seria a doua a emisiunii conteaza pe mine si poate spunem si de ITM-uri niste minuni:-)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s