Desființarea SMURD și slugărnicia găozarului de presă

Posted: ianuarie 8, 2012 in categoria ”la mintea găinarului”
Etichete:,

Raed Arafat, fondatorul SMURD, singurul lucru care a pus Tîrgu Mureșul pe harta României după evenimentele din 13-15 martie a intrat într-un veritabil con de umbră imediat după numirea sa în postura de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Subit, vizionarul care a imaginat și a implementat un sistem revoluționar în medicina de urgență românească a devenit brusc o rotiță în angrenajul sistemului, preferând să stea de cele mai multe ori în spate, neștiut de nimeni, sau să iasă în față, probabil forțat de superiori, atunci când trebuia să împrumute din aura sa de credibilitate unor afaceri ale Ministerului cu vaccinuri răsărite din neant.

Nu știu la ce i-a folosit doctorului Arafat această promovare profesională. Dacă n-a tras pe sub masă niște spuză pe turta lui, îmi închipui că la nimic. Zilele trecute l-am surprins însă, după multă vreme, ieșind din găoace, din nou elocvent și rațional pentru a-și apăra creația personală căreia i-a fost hotărât sfârșitul de către regimul curva-marinerul  pentru a face loc altor afaceri pe bani publici. Căci asta este așa numita privatizare a sistemului de urgență din România. Nu e o ușurare a bugetului public de o cheltuială ci, așa cum ar spune primarul Florea, e o externalizare a unui servici care să fie asigurat de niște privați de camarilă, tot pe bani publici. Iar pentru asta trebuie distrus un servici funcțional, modern, standardizat la parametrii occidentali, poate singurul de acest fel din România, nu doar din Sănătate, ci adunând laolaltă toate domeniile posibile. Nici nu trebuie să mă gândesc prea mult că să știu ce se va întâmpla cu recuzita pe care a adunat-o de-a lungul timpului acest servici. Numai ieri am văzut la accidentului lui Lucescu un atelaj de Land Rover Discovery 3, poate cea mai bună mașină de teren din lume la ora actuală. O să le externalizeze și p’alea.

Privindu-l pe Arafat la TVR… 2 încercând să-și apere copilul cu argumente raționale, cu glasul atins parcă de un soi de disperare, îmi venea s-o strâng de gât pe toanta de  la tv. care la capitolul ”de ce nu” invoca „reforma” precedentă din Sănătate care a privatizat toate laboratoarele de analize. Că uite ce bine e cu ele, că se poate duce dobitocul unde vrea să-și facă analize! Da. Te duci la medicul de familie să-ți dea o trimitere, te duci la medicul specialist să te consulte și să-ți dea o altă trimitere să te duci a nu știu câta oară la mama dracului să-ți faci analizele, pentru că în spital acest lucru nu mai e posibil. Și apoi întoarce-te să-ți spună dacă nu cumva trebuie să le repeți.

Laboratoarele private de analize a fost o altă externalizare căreia i s-a dat prin lege un avans financiar consistent, firește din banul public, prin ordonanța aceea care obliga tot nea gheorghe să-și facă analizele complete, despre care  se spunea la vremea aceea că vor trebui repetate în fiecare an, ceea ce e sănătos, dar nu s-a mai auzit nimic despre ele de atunci, că doar nici atâta risipă nu e bună.

Și ca să aducem vorba și de plaiurile mureșene, absolut întâmplător am dat într-o seară de amicul Teodorescu, în tandem cu Ovidiu Maior, retrogradat de la Antene la Realitatea Tv Tîrgu Mureș, spunând că SMURD nu mai e ce-a fost. Da’ dă ce, domnule? N-a zis, da’ mesajul a fost transmis, ca să vadă edilul cu ochii vineți că nu numai Libeg s-a dat pe brazdă la târgumureșeanu’. 

Asta e. Trebuie să „mănâncă” și gureanu’ lor o pâine!

Comentarii
 1. fara fitze spune:

  astia sunt aia cu scoala de televiziune? Misto profesori de vacanta!

 2. dana spune:

  Jos labele de pe SMURD si sanatatea publica!!!Basescu si slugile lui au facut destul rau pentru tara asta, asta e mult prea muuuult!!

 3. Cristi Sky spune:

  Poate de data asta avem parte de o revolutie adevarata…

 4. Vlad spune:

  Daca mai cautati prin presa o sa aflati ca SMURD-ul nu poate fi privatizat. E o vrajeala politica pentru a impiedica adoptarea noii legi.

  • touretul spune:

   Nu, nu poate fi privatizat. Medicina de urgență poate fi privatizată, iar SMURD poate fi scos de pe piață, așa cum Institutul Cantacuzino a fost scos de pe piață, așa cum se închid spitale etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s