Cristian Sima, cu o țeapă pentru mazete

Posted: octombrie 12, 2012 in categoria ”la mintea găinarului”
Etichete:, , ,

Probabil sunteți la curent cu noile știri din lumea financiară românească. Da, există așa ceva în România. Un băiat, de care n-am auzit în viața mea, Cristian Sima, printre altele fondator al portarului Hotnews, a dat chix pe piața financiară unde se juca cu banii altora, și a întins-o din țară.

Surpinzătoare sunt însă numele care figurau pe lista de clienți a ”jucătorului”. Aici apar, printre tot felul de vedete mediatice, un fost ministru de Finanțe, din câte se pare cu investiții importante în afacerile bursiere ale lui Sima, și chiar un jurnalist de la ziarul financiar Bursa, care probabil acum ar trebui să-și dea demisia, având în vedere că în mod evident nu se pricepe la daravelele astea cu bani.

Acești domni, deși aparent intimi cu domeniul financiar, se pare că nu au aflat încă faptul că sistemul bancar global și piața de capital aferentă a ajuns la capătul lațului, epuizând rezerva de inflație și datorie publică pe baza cărora au construit averi colosale din nimic, pe cheltuiala bunăstării publice. State naționale se prăbușesc  sub povara datoriei publice acumulate pe seama emiterii de masă monetară generatoare de inflație, menită să acopere golurile uriașe din acest sistem financiar care nu e nimic altceva decât o mașină diabolică ce se învârte în gol, rulând valori monetare fără nicio legătură cu vreo valoare fizică, și de aceea, absolut iluzorii, nimic altceva decât cifre fără rost tipărite pe maculatură.  

Peste tot în lume rechinii de pe piața de capital dau țepe monumentale, ruinând economii naționale, economii private, fonduri de pensii, fonduri de investiții. O rețea stufoasă de bănci, de la Federal Reserve la Bundesbank sunt implicate în uriașul scandal Libor, reprezentând practic falsificarea documentelor contabile pentru acoperirea pierderilor pe care sistemul bancar global le înregistrează cotidian. Și Daniel Dăianu n-a auzit încă de asta.  

Nu doar Cristian Sima a dat o țeapă investitorilor săi. Întreaga piață de capital globală dă țepe tuturor celor care vor să câștige bani fără muncă. Pentru că asta e bursa de capital. Un joc la fel de elevat ca cel de ruletă, în care activează însă mai mulți impostori care pretind că știu ce se întâmplă și cunosc secretul câștigului facil. Ei bine, în mod evident habar n-au. Mai ales, habar n-au de un principiu universal valabil care spune că pentru ca cineva să câștige, altcineva trebuie să piardă. Iar pentru ca puțini să câștige foarte mult, foarte mulți trebuie să piardă. Iar acum, toate aceste vedete imbecile care credeau că fac parte dintre câștigători, se minunează aflând abia acum că de fapt s-au aflat mereu de partea nepotrivită a demarcației.

Cei mofluzi și… mmmm… butthurt? ar putea să-și înceapă educația de aici:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s