Sfârșitul carierei unui mare campion

Posted: decembrie 9, 2012 in categoria "I am Legend"
Etichete:

Manny Pacquiao, cel care a însuflețit pasiunea a milioane de fani ai boxului prin lupte memorabile care vor rămâne pentru totdeauna în istoria acestui sport, și-a pus ultima semnătură în ringul cu corzi . Juan Manuel Marquez, nemesis-ul filipinezului, înfrânt în două lupte consecutive foarte strânse, marcate de controverse aprinse, după ce o primă luptă se terminase la egalitate, a reușit în sfârșit o victorie categorică în fața legendarului Pac-man printr-un knock out cutremurător în ultima secundă a reprizei a șasea, amintind foarte mult de cel reușit de filipinez împotriva britanicului Ricky Hatton.

Pac Man

Pac Man

Trăsnetul a căzut din senin asupra lui Pacquiao după ce acesta făcuse cunoștință cu podeaua încă din repriza a treia, când un croșeu de dreapta peste gardă, aparent comun, la trimis direct în fund. Pacquiao a revenit însă în repriza a cincea când cu o directă de dreapta a reușit să-l dezechilibreze destul tare pe mexican, acesta atingând podeaua cu mănușa, fiind astfel numărat de arbitru.

Lucrurile părea astfel echilibrate, chiar cu un plus pentru Pacquiao, care și în acest meci a avut inițiativa, chiar dacă mai temperat, evitând să mai cadă în plasa simulărilor de atac ale mexicanului.

Repriza a șasea a debutat în logica întâlnirilor precedente dintre cei doi, cu atacuri prudente, din nou inițiate de Pacquiao, care părea să câștige repriza, o impresie puternică făcând și fața străbătută de șiroaie de sânge a lui Marquez. Totul, practic, până în ultima secundă a reprizei când un-doi-ul , stânga dreapta, a lui Pacquiao, a fost evitat de Marquez printr-o eschivă stânga cu coborâre de nivel, însoțită de o lovitură peste umăr care a explodat de la scurtă distanță în fața filipinezului care a căzut fără simțire la podea de o manieră fără precedent în memorabila sa carieră.

Și, cum se spune, restul e istorie.

manny-pacquiao-juan-manuel-marquez

Dar de ce spunem că acesta e sfârșitul de carieră al campionului filipinez? Ce-i drept,  venea după o înfrângere neconvingătoare în fața unui cvasi-necunoscut, Tim Bradley, într-o luptă pe care majoritatea comentatorilor au văzut-o câștigată de Pacquiao, care însă arătase o anumită lipsă de vitalitate de-a lungul întregii confruntări, alegând să boxeze efectiv doar în ultimul minut al fiecărei reprize, cu un adversar care mai mult a fugit prin ring.

De data aceasta însă, în lupta cu Marquez, nu vitalitatea a părut să-i lipsească filipinezului, cât coordonarea, ceea ce e un semn cât se poate de îngrijorător pentru cei ce cunosc acest sport. Mai ales primul knock down s-a remarcat prin lipsa de reacție a lui Pacquiao la o lovitură singulară dată de mexican. Nu a fost rezultatul unui schimb aprins de lovituri, ci un croșeu solitar pe care Pacquiao l-a barat cu fața, fără să schițeze cel mai mic gest de apărare.

Loviturile pe care boxerii profesioniști le receptează de-a lungul carierei își pun amprenta asupra sistemului lor nervos, uneori fără ca aceștia să-și dea seama. Muhamad Ali e probabil cel mai celebru caz. O sănătate șubrezită ireparabil de o carieră prelungită prea mult și inutil. Celălalt caz demn de a fi menționat e chiar cel al antrenorului lui Pacquiao, Freddie Roach, de asemenea bolnav de Parkinson, care parcă a prefigurat ceea ce avea să se întâmple printr-o declarație făcută înainte de partidă, în care își exprima părerea că dacă elevul său nu-și confirmă abilitățile în acest meci, îl va sfătui să se retragă.

O mărturisire neobișnuită și de rău augur, dezvăluind însă impresii pe care ochiul format al unui antrenor de talia și prestigiul lui Roach și le-a făcut de-a lungul cantonamentului de pregătire, și nu numai. Personal, nu l-am mai văzut pe Manny Pacquiao într-o formă demnă de a fi remarcată de la victoria în fața lui Antonio Margarito în 2010, pe care nu s-a îndurat să-l facă knock out, cruțându-l în ultimele două reprize ale unei sângeroase partide.

Primul semn a fost victoria la puncte în fața unui Shane Mosley îmbătrânit și lent, care deși a fost trimis odată la podea, i-a dat destule probleme filipinezului. Apoi a venit a treia luptă cu Marquez, practic cea mai strânsă, în care mulți nu au mai văzut  Pac-man-ul de altă dată, dar care, în opinia mea, la o a doua vizionare arată doar un Marquez extrem de tehnic și pregătit tactic, care i-a pus numeroase probleme, lupta putând fi decisă în favoarea oricăreia dintre părți.         

Manny and Freddie

Manny and Freddie

Firește, vor exista interese financiare care vor stărui pe lângă Pacquiao să continue, mai ales în perspectiva unei lupte cu Floyd Mayweather jr. Acum însă, după două înfrângeri consecutive, și una de asemenea manieră categorică în fața lui Marquez, aceasta nu-și mai are rostul, Mayweather plătind pentru modul în care l-a evita întreaga lui carieră, în viziunea mea, cu sacrificarea moștenirii care o va lăsa în istoria boxului, care ar fi putut fi cea a unui mare campion, dar va rămâne doar cea a unui boxer cu mari abilități defensive. 

Personal sper ca Freddie Roach să refuze să-l mai antreneze, dacă Pacquiao va fi convins să continue. Moștenirea sa e asigurată. Nu are niciun rost să fie întinată de mai multe înfrângeri în fața timpului care erodează totul. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s