Moneda de 1000 de Miliarde

Posted: ianuarie 17, 2013 in categoria ”la mintea găinarului”
Etichete:,

trillion-dollar-coin

Paul Krugman, economist evreu laureat al Premiului Nobel, este unul dintre cei care susține ideea ca Trezoreria SUA să emită o monedă de platină pe care să scrie pur și simplu ”un trilion de dolari” cu care să plătească datoria către Rezerva Federală.

Dincolo de ridicolul care poate izvorî din mintea unui laureat al Premiului Nobel, sesizat probabil de fiecare dintre noi, acestă idee conține în ea însăși o perversiune mai presus de înțelegerea omului comun. De aceea mă voi strădui să explic în termeni lapidari despre ce e vorba.

Pe scurt, banii americani, verzișorii, sunt emiși de către o CORPORAȚIE BANCARĂ PRIVATĂ numită Rezerva Federală. Statul American, pentru a obține finanțare pentru războaiele pe care le poartă pe tot globul, aflat în imposibilitatea de a emite o hârtie de valoare numită bani, pentru că Rezerva Federală ”i-a luat-o înainte”, tipărește o hârtie numită obligațiune de stat care reprezintă un angajament de plată la termen cu dobândă asociată. Rezerva Federală cumpără obligațiunile statului cu bani proaspăt tipăriți, asigurând acestuia finanțare și pricopsindu-se cu dobânda mai sus menționată care constituie răsplata acordată băncii pentru ”munca de tipografie”. Pe urmă statul taxează fiecare venit al cetățeanului american, ca să plătească înapoi datoria publică astfel acumulată.

În prezent, această datorie publică însumează 16 trilioane de dolari, depășind PIB-ul SUA și fiind astfel practic imposibil de plătit. Așa stând lucrurile, Paul Krugman a sărit în sprijinul acestei idei geniale: Trezoreria n-are decât să toarne o monedă de un trilion de dolari și să o depoziteze în Rezerva Federală, plătind datoria publică.  Paul Krugman spune că acestă monedă, nefiind în circulație, nu va afecta rata inflației. Ceea ce nu spune însă dragul de laureat Nobel este că Statul nu-și va putea asigura finanțarea cu această monedă ridicolă, ci se va afla în posibilitatea de a putea continua împrumuturile care de asemenea vor atârna de gâtul contribuabilului american sub formă de datorie publică. 

Până în prezent, n-am auzit  niciun comentator care să întrebe de ce statul, dacă e în stare să scoată asemenea monede ridicole, nu poate pur și simplu să-și tipărească proprii bani, liberi de datorie publică?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s