Cronici Britanice: „La școală nu ne-au învățat nimic. Nu istorie, nu religie. Nimic. A trebuit să învăț de unul singur”.

Posted: mai 5, 2019 in categoria cronici britanice

Îi atrage atenția un abțibild lipit pe bara spate a ceva ce seamănă cu un bătrân Lotus Cortina. Doi delfini de o parte și de alta a unui scut „fier de călcat”, roșu cu înflirituri aurii. I se luminează fața și se trezeste gândind cu voce tare. „Cine o fi tovarășul”? Îmi arată delfinii. „A coat of arms”, zic. „Da. Scufundători”, zice. A trăit o viață în armată. Așa a ajuns aici, în sud. Dar acum se întoarce acasă. Belfast. „Războiul s-a terminat și, știi cum e, dorul de casă”. Mă gândesc să-i spun că războiul nu e chiar terminat. Doar ce-au omorât o jurnalistă acum câteva săptămâni. Dar nu zic nimic.

E protestant, dar asta n-a însemnat nimic pentru el niciodată. Știe adevărul și nu se ferește de el. Protestanții, o minoritate, poate mai puțin de un sfert din populație, au oprimat majoritatea catolică o istorie întreagă. „Dacă ești protestant, primești cele mai bune slujbe, ți se deschid toate porțile. Ești catolic, ești dat pe ușă afară”. Nu înțeleg nimic. Nu e democrație? Cum poate o minoritate să conducă majoritatea? „Acum i-au votat afară din sistem”, zice.”Dar înainte nu era așa. Și eu eram copil. Nu înțelegeam. Taică-meu zicea: ARDEI PE CATOLICI! Și așa făceam”.

Gravură din vremea Foametei Cartofului, James Mahony, 1847

La un moment dat pomenește de bunicul lui care e scoțian și atunci mă îmboldește să-i spun de irlandezul ăsta, CATOLIC, care mi-a povestit că protestanții la origine sunt de fapt scoțieni cu care englezii cuceritori au colonizat Irlanda ca să-i folosească drept masă de manevră împotriva populației băștinașe. Irlandezii, și așa săraci și amărâți, pestru că Irlanda a fost întotdeauna o țară săracă, s-au trezit cu proprietățile confiscate și date scoțienilor care, astfel, s-au constituit în casta conducătoare care a dominat Irlanda vreme de secole sub denumirea de protestanți. Zâmbește. Știe că așa e. „La școală nu ne-au învățat nimic. Nici istorie, nici religie. Nimic. A trebuit să învăț singur”. A trebuit să învețe singur despre dezbinarea care macină Irlanda de secole. Un singur lucru îi unește. URA DE ENGLEZI. Rememorează Foametea Cartofului, când Englezii au confiscat toată recolta sănătoasă și au lăsat Irlanda să moară de foame. Apoi Black & Tans, trupele paramilitare ale lui Winston Churchill, recrutate din rândurile criminalilor, trimise să lupte împotriva IRA și care s-au dedicat epurărilor etnice. Îi spun că nici Scoțienii nu-i au pe englezi mai la inimă. Mi-a povestit un inginer naval, englez cu o firmă de iahturi în Aberdeen, despre răceala cu care scoțienii îi tratează la modul general pe vecinii din sud. Râde cu toată gura, plin de satisfacție. „Așa e”, zice. „Nici scoțienii nu-i suferă”.

Mai târziu, în aceeași zi, dau peste un galez, și-i spun povestea Irlandei”. Dă din cap afirmativ și prorocește că odată și odată și Scoția și Irlanda și Țara Galilor vor fi independente. ȘI ACELA VA FI SFÂRȘITUL MARII BRITANII, o țară care se află în declin de când bătrânul bețiv și gogoman Winston Churchill a implicat Imperiul Britanic în Al Doilea Război Mondial.

Dar ce mi-a rămas în cap e cum sistemul educațional este pervertit într-o țară cucerită. Firește că nu i-au învățat nimic la școală. De ce ar fi făcut-o? Ca să recunoască crimele comise?!

Academicianul Dinu C. Giurescu a intrat în Parlamentul României cu scopul de a schimba Manualul de Istorie. S-a lovit de un zid de nepătruns și când și-a dat seama de zădărnicia gestului său, și-a dat demisia. Astăzi, Istoria Românilor e reprezentată de Împerecherea Traianului cu Cățeaua, monumentul de grobianism care tronează în fața Muzeului Național de Istorie din București, iar revista Historia nu mai știe cum să denigreze și să umilească moștenirea istorică și culturală a Poporului Român: Mihai Viteazul nu a câștigat, a pierdut la Călugăreni și Mircea Cel Bătrân a pierdut la Rovine și Țepeș a fost de tot rahatu și dacii erau niște țărani nespălați și rupți în cur. Ce-ți spune ție asta? Îți spune că ai fost invadat și cucerit. Când ai fost cucerit? Când ai intrat în m(UE), PROASTO! Să vezi acum țigănia cu care o să te colonizeze!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s